Kad se građane pita, korupcija je društveni problem broj jedan, ali borba protiv nje nikako da zaživi. Štoviše, stručnjaci s kojima smo razgovarali za Deutsche Welle uvjereni su kako se u većini tranzicijskih država borba protiv korupcije nikad nije ni dogodila.

Više nema ni propagandnih akcija ni promotivnih hapšenja, koja se najčešće organiziraju uoči parlamentarnih izbora, a problem korupcije jedva da itko više i spominje premda je ona bila glavna tema prošlih predsjedničkih izbora.Korupciju građani uvijek ističu kao jedan od najvećih problema našeg društva, ali kad se već godinama ne događa nikakva promjena na tom polju građani počinju vjerovati da se to ni ne može promijeniti i da je korupcija zabetonirana. Političke elite uopće ne žele promjene ni borbu protiv korupcije. Hrvatska je, pod pritiskom EU-a, postavila zakonodavni okvir, uspostavila preventivna tijela za borbu protiv korupcije – izabrali smo povjerenika za pristup informacijama, izabrano je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, osnovano je tijelo koje kontrolira postupke javne nabave. Sve su te institucije bile zamišljene kao neovisne od politike, ali je za rad tih tijela u startu osigurano premalo financijskih sredstava čime su neke od njih bile gotovo paralizirane čak i u obavljanju osnovnih djelatnosti, a time ii postale ovisne o politici. U slučaju represivnih institucija koje bi se trebale boriti protiv korupcije još je i gore jer ni njima nisu osigurana financijska sredstva da rade brže i učinkovitije. Godinu za godinom glavni državni odvjetnik javno upozorava da nemaju dovoljno materijalnih sredstava za normalan rad. Mnogo je vjerojatnije da će korupcija cvjetati tamo gdje su demokratski temelji slabi i, kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, gdje nedemokratski i populistički političari to mogu iskoristiti u svoju korist.

Kada govorimo o korupciji nju treba izjednačiti sa veleizdajom, jer…

Korupcija je veleizdaja

Kako u tome može pomoći norma ISO 37001:2016?

Norma ISO 37001:2016 postavlja zahtjeve kako uspostaviti procese i postupke u organizaciji, čija je svrha da spriječe svaki pokušaj podmićivanja. Dakle, norma ISO 37001 djeluje preventivno. Norma je primjenjiva u svim organizacijama javnog i privatnog sektora bez obzira na strukturu i veličinu.

Stručni ISO komitet koji je radio na razvoju te norme je jasno naznačio da implementacija sustava ISO 37001 treba krenuti od javnog sektora, što će onda „povući“ i privatni sektor da krene u implementaciju tog sustava.

Nakon ispravno implementiranih zahtjeva norme ISO 37001:2016, organizacija može obaviti certifikaciju koju provode školovani i osposobljeni auditori. Ukoliko na certifikaciji nema nedorečenosti, organizaciji se izdaje vrlo respektabilan ISO 37001:2016 certifikat.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *