control-300x200-1

Sva tranzicijska društva muče gotovo isti problemi.

Najvažniji su problemi egzistencijalne prirode, dok drugu vrstu problema čine ustaljeni obrasci ponašanja sa otporom prema svemu novom, posebno transparentnom.  Ljudi često ne žele mijenjati ustaljene navike, a FMC/FUK je nešto što počiva na svijesti, savjesti i želji za napretkom zajednice. FMC/FUK utvrđuje kroz procesnu orijentaciju pravila igre, a to na ovim našim prostorima nije baš prihvaćeno kao obrazac ponašanja.

Na pitanje kako možemo pomoći u promjeni shvaćanja kvalitete funkcioniranja lokalne samouprave, moram reći da se ponekad osjećam kao misionar koji najveći dio svojih predavanja pokušava animirati buduće rukovodioce FMC/FUK-a da svojim utjecajem na ljude koji odlučuju, pokušaju uvesti princip FMC/FUK-a kao obrazac ponašanja i ukazati im na sve koristi od novog načina i pristupa organizaciji jedinica lokalne samouprave.

Nije lako, ali pomaka ima. Moja procjena je na temelju 500-tinjak izrađenih FMC/FUK-a u 4 države je da je 25% implementiranih projekate zaživjelo, 25% je djelomično zaživjelo, a 50% je mrtvo slovo na papiru i izrađeni su samo sa ciljem da se zadovolji zakonska forma.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *