Унапређење дрвне индустрије, још боља производња млијека и заштита брендова, само су неке ствари којима ће се у наредном периоду посветити доста пажње на подручју општине Соколац.

Пише ово у Стратегији развоја општине соколац 2020-2030, а којој су наведене бројне ствари које ће допринијети развоју ове општине и што бољем животу њених грађана.

Општина Соколац представила је јавности ову Стратегију, која је доступна и у електронској и у штампаној форми. Стратегија је преведена и на енглески језик како би дошла до заинтересованих инвеститора.

Жеља администрације и начелника Сокоца Милована Бјелице је да она дође у сваки дом у Сокоцу.

Начелник Бјелица је рекао да ће се као и са претходном Стратегијом моћи пратити шта је планирано и шта је све урађено.

– Наша привреда је још у фази изграђивања, наша република је млада, а ми морамо да убрзамо наше кораке, да користимо своје могућности, да отклањамо слабости. У много поља тек треба да почнемо да радимо. Неке области морамо даље да развијамо, да дограђујемо и побољшавамо – поручио је Бјелица.

Каже да је привреда Сокоца базирана на дрвној индустрији, али да она може и мора бити боља.

– Пољопривреда је у замаху, производња млијека никада већа, а још имамо доста простора да повећавамо и да напредујемо. Заштитили смо један свој бренд, Романијски скоруп-кајмак, а има их још и у том правцу сви морамо да радимо. Наше индустријске зоне морају да одговоре потребама и домаћих и страних инвеститора. Важно је да их осавременимо и што боље повежемо путном инфраструктуром са градовима око нас, али и са читавим регионом – наведено је између осталог у поменутој Стратегији.

Бјелица појашањава да након што су средили прилике и стање у привреди, да су се сада окренули великим пројектима развоја који ће овој општини и регији донијети нове вриједности.

– Поред планова о градњи брзе цесте од Бијељине до Сокоца, те аутопута Београд-Сарајево, поново ћемо актуализовати планове о градњи аеродрома на Гласинцу. Такође бих истакао Соколов град, изградњу трибина на стадиону, базен, Парк шуму Талине, а на посебно мјесто долази припрема за градњу Градске куће и Трга Патријарха Павла – појашњава Бјелица шта је све планирано да се у Сокоцу гради у наредних десет година.

Додаје да Стратегија треба да буде заједнички оквир на путу дјеловања и рада ка оном што се зове одрживи развој.

– Десет година је дуг временски период, посебно када смо свједочимо да се свијет убрзано мијења. Због тога и наша стратегија може и треба да буде допуњавана, обликована и дорађивана у складу са кретањима и духом времена, а све у циљу што бољег остварења наших могућности.

Једино кроз уважавање наших посебности и личног развоја могуће је градити и уређивати једну локалну али и сваку другу друштвену заједницу – истиче начелник Сокоца.

За администрацију и општинске власти, она је и план и програм како ће се у највећој мјери понашати у наредном периоду. Тиме се привреди и грађанима олакшава однос са администрацијом и општинским властима, те им помаже при планирању пословања.

– Од наше истрајности и преданости зависиће колико ћемо од потребног и овдје написаног остварити. Желим нам мирне, здраве и радне године, те снагу да остваримо своје идеје и спроведемо и више од планираног у овој стратегији – поручио је Милован Бјелица.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *