Općina Ilidža prva u Bosni i Hercegovini uvodi ISO standard 37001:2016 – Sistem upravljanja antikorupcijom.

Ugovor između Općine i Sevoi grupe koja će raditi implementaciju ovog sistema danas su potpisali načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i direktor Sevoi grupe u Bosni i Hercegovini.

Sevoi grupa istakla je kako je Općina Ilidža i do sada po pitanju borbe protiv korupcije bila prva u Kantonu Sarajevo, što potvrđuje i podatak da su prvi uradili Akcijski plan borbe protiv korupcije.

Implementacijom ISO standarda pored Općine biće certificirana jedna osoba koja će biti certificirani Povjerenik funkcije sukladnosti za sistem upravljanja protiv korupcije.

Uvođenje ovog sistema jako je važno jer je pored nezaposlenosti, korupcija  gorući problem u BiH.
Veću važnost uvođenju ovog daje i podatak da je Sevoi grupa u regionu implementirala do sada pet ovakvih sistema i najkompetentnija je za njegovu implementaciju.

Implementacija ISO standarda 37001:2016 ovisi o veličini institucije gdje se provodi, te je njegovo trajanje od šest do osam mjeseci.

ISO 37001:2016 standard je namjenjen da pomogne organizaciji da ustanovi, implementira, održi i poboljša program usklađivanja protiv podmićivanja. Ovaj standard je garancija menadžmentu, investitorima, zaposlenicima, klijentima i drugim interesnim stranama da i organizacija sprovodi razumne korake da spriječi korupciju. Sistem je dokaz u slučaju istrage da je organizacija poduzela razumne korake da spriječi korupciju ili da je smanji na najmanje moguću mjeru.

Akta.ba

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *